In Nederland mag een chauffeur met een rijbewijs B personenauto’s en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kg en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief die van de bestuurder). Dit volgens de *Wegenverkeerswet 1994.

Dit geldt ook voor de buurtbus: De buurtbus is een kleinere bus voor 8 personen die volgens een vaste dienstregeling een vaste route rijdt. De chauffeurs zijn vrijwilligers.

Chauffeurs mogen dus nooit meer dan 8 zittende personen in de bus vervoeren, anders zijn zij in overtreding volgens de wet en dat heeft ernstige consequenties voor de dekking van de verzekering voor passagiers bij een mogelijk ongeval of aanrijding onderweg.
Een chauffeurs heeft dus te allen tijde het recht meer dan 8 personen te weigeren. Dit is voor reizigers soms zuur bij de instaphalte, vooral in de spits of bij stakingen van het streekvervoer. Maar dit is voor de persoonlijke veiligheid van alle passagiers en chauffeur in de buurtbus.
Reageer dit op een dergelijk moment niet af op de vrijwilliger/chauffeur, die kan daar niets aan doen, maar besef dat dit is bedoeld voor uw eigen veiligheid!
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente van uw woonplaats.

Show Buttons
Hide Buttons